Er zijn momenteel 2 geschikte materialen voor lakzegels: zegellak en zegellak. Zegelwas wordt gemaakt van boomsap en wordt al eeuwenlang gebruikt om belangrijke rollen te verzegelen.
Zegels gemaakt met zegellak zijn broos en “breken” daarom goed wanneer de brief wordt geopend. Wat vroeger een belangrijke kwaliteit was, kunnen zien dat het zegel nog intact was en het bericht dus ongelezen was, is nu een nadeel. Bij verzending worden de zegels gemakkelijk verbroken door sorteer- en stempelmachines.
Aan de andere kant hebben zegels van zegellak een prachtige glans en harden ze heel goed uit.
Als je zegellak voor je zegel gebruikt, ontbreekt de mooie glans wat. Ook is de was niet zo hard en kan met een beetje kracht worden gebogen. Door deze flexibiliteit kan de verzegeling niet worden verbroken. De lakzegels kunnen hiervoor eenvoudig in de post worden gebruikt. Dus als u van plan bent uw post te verzegelen en vervolgens per post te verzenden, kunt u beter zegellak gebruiken.
Zelf maken
Zowel lak als was moeten worden gesmolten om de verzegeling te creëren. Een smeltlepel werkt goed om een enkele afdichting te maken. Als je palen hebt, breek dan een stuk van het materiaal af met een puntig voorwerp. De was/lak wordt in de lepel gedaan en boven een kaarsvlam gesmolten. Wanneer alle vaste delen zijn verdwenen, wordt de vloeibare substantie uitgegoten en 10-15 seconden gelaten om af te koelen.
Vervolgens wordt de wasstempel op de was geplaatst, licht aangedrukt en daar gelaten totdat de zegel volledig is afgekoeld. De stempel kan dan eenvoudig worden verwijderd. Als de zegelstempel moeilijk te verwijderen is, is de zegel nog niet uitgehard en moet deze een tijdje worden bewaard.
Hoewel de smeltlepelmethode goed werkt voor een enkele zegel of een kleine batch, is het te tijdrovend om een batch lakzegels te maken.
Er zijn nu zegellaksticks die kunnen worden gesmolten met een eenvoudig heet lijmpistool. Deze methode is alleen van toepassing op zegellak omdat er geen zegellak in bijpassende sticks zit. Het is het beste om aan het begin te testen hoe vaak je je hete lijmpistool moet indrukken om een goede hoeveelheid te krijgen voor een lakzegel. Als je dit weet, kun je de ene lakzegel na de andere maken.
Er zijn verwarmbare smeltkroezen voor de massaproductie van zegels uit zegellak. Daar vul je zegellak in de vorm van bolletjes in en smelt de hele inhoud. Als alles vloeibaar is, kan het ene zegel na het andere worden uitgegoten. De apparaten zijn echter aanzienlijk duurder dan een heetlijmpistool en zijn daarom niet zo geschikt voor eenmalig of onregelmatig gebruik.
Er zijn ook zegellak en zegellak in staafjes met een lont in het midden. Dus je moet gewoon de lont aansteken en het smeltende materiaal druppelt op de brief. Dit is zeker de makkelijkste manier om je was of lak te smelten. Ik kan het echter niet aanbevelen omdat ik me erg heb verbrand aan vloeibare zegellak. Sindsdien heb ik alleen nog maar een smeltlepel en een heet lijmpistool
Hoeveel was?
De hetelijmpistolen zijn er in twee maten: 11 mm voor de gewone hetelijmpistolen en 7 mm voor de kleine hetelijmpistolen. Zorg dus dat je de juiste maat bestelt! Van de kleine stokjes kun je ongeveer 5 zegels maken en van de grote staafjes 8-10 zegels. Maar afhankelijk van hoeveel was je gebruikt en hoe groot je zegelstempel is, kunnen deze aantallen natuurlijk variëren.
Als u uw lakzegel op een lint plaatst of als u een bloem wilt verwerken, moet u zeker rekening houden met aanvullende vereisten, omdat u meer verbruikt.