Op de avond voor Allerheiligen, 31 oktober, wordt de sluier opgelicht tussen de levenden en de doden. Tenminste, dat geloofden de Kelten. En de traditie van het uitscheppen van pompoenen gaat terug op een legende.

Halloween of All Hallows Eve is van Ierse oorsprong en gaat terug naar een van de vier grote Keltische festivals: Samhain. Samhain betekent “einde van de zomer” en werd gevierd aan de vooravond van 1 november. Het was het Keltische nieuwjaarsfeest, markeerde het begin van de winter en vertegenwoordigde ook een soort oogstfeest.De Kelten geloofden dat de poorten naar de onderwereld op deze avond openstonden. Wat er die nacht gebeurde… daar is nog onenigheid over, maar er zijn veel verhalen…..

De doden zouden die nacht weer op aarde rondlopen om hun familieleden te bezoeken. Dus werden ze verwelkomd met snoep en lichtjes.

Halloween kwam pas in de 19e eeuw naar de VS met de Ierse immigranten, die hun gebruiken meebrachten en in stand hielden. De traditie met de jack-o’-lantern en de snoepjes heeft tot op de dag van vandaag gezegevierd (d.w.z. versie 3). En dan is er nog de legende van Jack o Lantern. Dit overbrugt de kloof tussen Allerheiligen en de wijdverbreide gewoonte om in de herfst pompoenen of rapen uit te hollen en ze in vreselijke grimassen te snijden.

De legende van Jack o Lantern

Het verhaal begint wanneer de duivel op de dag voor Allerheiligen opnieuw op zoek was naar nieuwe zielen. In een pub ontmoette hij de Ierse smid en dronkaard Jack Oldfield om hem te halen. Hij offerde zijn ziel aan de duivel in ruil voor een laatste drankje. Lucifer vond het niet erg om hem het laatste drankje te geven. Omdat de duivel geen geld bij zich had, veranderde hij zichzelf in een munt. Maar in plaats van ermee te betalen, stopte Jack de munt in zijn portemonnee samen met een zilveren kruis. Lucifer zat gevangen en was niet in staat om terug te transformeren.In een koopje stelde hij vervolgens aan Satan voor om hem vrij te laten als hij hem tien jaar lang niet lastig viel.

De deal was gesloten. Na tien jaar keerde de duivel terug naar de kroeg, waar hij Jack opnieuw ontmoette. Opnieuw vroeg Jack om een ​​laatste gunst: hij wilde een vers geplukte appel voor zijn laatste maaltijd. Toen Lucifer de appel voor Jack ging plukken, sneed Jack een kruis in de appelboom en de demon zat weer in de val. Dus bood Jack aan het kruis te verwijderen als hij hem voor eeuwig met rust zou laten. De duivel had geen andere keuze dan akkoord te gaan. Toen Jack op een dag als een oude man stierf, wilde niemand in de hemel hem omdat hij in zijn leven een laffe dronkaard was geweest. En de duivel wilde hem ook niet naar de hel brengen. Jack ontving slechts een stuk kolen van de duivel, dat diende als een licht om voor altijd tussen de werelden te zwerven. Hierdoor kwam Jack in een uitgeholde raap terecht, die hij als lantaarn gebruikte. Dus hij heeft nog steeds een licht dat hem vergezelt op zijn eeuwige reis. Maar aangezien er maar een paar rapen in de VS waren, gebruikten de Ieren die emigreerden in plaats daarvan pompoenen.

Halloween: oorsprong en geschiedenis