Veel mensen met overgewicht doen erg hun best om extra kilo’s kwijt te raken – helaas vaak zonder succes. Daarnaast krijgen ze meestal onbegrip van hun slanke kennissen, volgens het motto: Zo moeilijk kan het toch niet zijn om wat minder te eten en meer te bewegen. Maar het is! Zodra er teveel kilo’s op de ribben zitten, past het lichaam zich aan en herstelt het niet gemakkelijk de reserves die het heeft opgedaan. Steeds meer studies tonen aan waarom dit zo is. We leggen de mechanismen uit en onthullen hoe je toch kunt afvallen.

Te veel voedsel overweldigt de verzadigingssensoren Wanneer het energieniveau in het lichaam daalt, sturen hormonen het signaal “honger” naar de hersenen. Wanneer we echter genoeg hebben gegeten, signaleren ze “vol”. Bij deze regeling zijn tal van sensoren en verschillende boodschapperstoffen betrokken. Een teveel aan voedsel verstoort de signalen en tast het gecompliceerde systeem aan als sensorische overbelasting, vermoeden onderzoekers. Hierdoor reageren de sensoren minder gevoelig en signaleren ze bijvoorbeeld niet tijdig verzadiging. Of ze melden honger als er nog geen energietekort is.

De controller voor het doelgewicht is niet goed uitgelijnd

Onderzoekers ontdekten dat wanneer er te veel wordt gegeten door te veel eten, de centrale regulatie van honger en verzadiging niet fundamenteel defect is. Integendeel, de instelling voor het beoogde gewicht lijkt te zijn verschoven. Het lichaam van mensen met overgewicht neemt dan het hogere lichaamsgewicht voor de gewenste normale toestand.

Onze genen hebben de neiging om te beschermen tegen ondergewicht

Ondergewicht is levensbedreigend. Daarom zijn er tal van genen in onze erfelijke eigenschappen die beschermen tegen ondergewicht. Aan de andere kant hebben we maar een paar genen die ons helpen overgewicht te voorkomen. Evolutionair gezien is dit begrijpelijk en verstandig, maar uiterst omslachtig als het gaat om afvallen.

Het aantal vetcellen neemt niet meer af

Als we meer calorieën binnenkrijgen dan we verbruiken, wordt de rest opgeslagen als reserve in lovehandles. Het aantal vetcellen neemt toe en de vetcellen worden groter. Bij een dieet krimpen de vetcellen weer, maar het aantal eenmaal bereikte vetcellen blijft permanent behouden.

Overigens kunnen koolhydraatarme recepten daarmee helpen.

Energieverbruik blijft lang laag

Mensen met overgewicht die hun lichaam altijd van voldoende calorieën hebben ‘voorzien’ en dan ineens overstappen op een dieet, ervaren een verraderlijk fenomeen. Het lichaam merkt dat de gebruikelijke hoeveelheden energie niet meer beschikbaar zijn en gebruikt de energie efficiënter. Dat betekent dat hij minder energie verbruikt! Zo val je niet af ondanks een dieet. En als je eet zoals vroeger, kom je zelfs aan. Dit effect kan tot zes jaar aanhouden.

Psyche: Verleidingen zijn verleidelijker

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat zwaarlijvige mensen het moeilijker hebben om verleidingen te weerstaan. Ze zijn meer bereid om te kiezen voor winst op korte termijn, zelfs als dit verlies op lange termijn betekent. Het wordt veroorzaakt door veranderingen in de hersenstructuur. Het is echter nog steeds onduidelijk of deze genetisch zijn of een gevolg van overgewicht.

Darmflora verandert

Veranderingen in lichaamsgewicht en een vetrijke voeding hebben invloed op onze darmflora. Bij mensen met overgewicht is de gemeenschap van darmbacteriën anders samengesteld dan bij mensen met een normaal gewicht. Er zijn meer bacteriën die onverteerbare koolhydraten afbreken en zo voor meer energie zorgen. De rol van deze veranderingen is echter nog niet duidelijk opgehelderd.

De hoeveelheid beweging wordt overschat

Hoe meer gewicht je op je ribben hebt, hoe moeilijker het is om te bewegen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel. Overigens overschatten de meeste ondervraagde mensen met overgewicht hoeveel ze bewegen. Aan de andere kant onderschatten ze hoeveel ze eten. Het loont de moeite om hier een eerlijk boek bij te houden.

Waarom afvallen moeilijk is